Oblicz swój wskaźnik BMI

Wzrost: cm
Waga: kg

Wskaźnik BMI wynosi:

Zakresy wartości BMI:

mniej niż 16 – wygłodzenie
16 – 16.99 – wychudzenie
17 – 18.49 – niedowaga
18.5 – 24.99 – wartość prawidłowa
25 – 29.99 – nadwaga
30 – 34.99 – I stopień otyłości
35 – 39.99 – II stopień otyłości
powyżej 40 – otyłość skrajna

Dieta bezglutenowa moda, czy konieczność?

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, która w ostatnich latach była i jest jedną z  najczęściej stosowanych diet eliminacyjnych w Polsce. Dieta eliminująca gluten stosowana jest nie tylko przez pacjentów borykających się z chorobą trzewną czyli z celiakią, alergią na gluten, nietolerancją glutenu czy chorobą Dühringa, ale także przez osoby zdrowe, uważające dietę bezglutenową za zdrowszą od tradycyjnej.

Co to takiego gluten? Gdzie występuje?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych: gluteniny i gliadyny, występujących naturalnie w pszenicy, jęczmieniu, żytnie, a także w zanieczyszczonym tymi zbożami owsie. Gluten jest mieszaniną elastyczną, nadającą sprężystość, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w m.in. przemyśle piekarskim, w produkcji żywności jako substancja wiążąca wodę, emulgująca, stabilizująca, a także jako nośnik aromatów i przypraw. Ze względu na swoje właściwości gluten znajdziemy nie tylko w przetworach ze zbóż, w których naturalnie występuję, ale również w wielu innych produktach naturalnie bezglutenowych, wysokoprzetworzonych, w których został zastosowany w celu wypełnienia, poprawy aromatu czy struktury.

Oznaczenia żywności bezglutenowej

Żywność bezglutenowa wg Codex Alimentarius Commission FAO/WHO (2008) to taka, w której ilość glutenu  jest poniżej 20mg w 1kg produktu, lub która jest naturalnie wolna od glutenu. Symbolem żywności bezglutenowej jest przekreślony kłos.

Dla kogo przeznaczona jest dieta bezglutenowa?

Przede wszystkim dla osób z celiakią, u których ścisła dieta eliminująca gluten powinna być stosowana przez całe życie. Innymi wskazaniami do stosowania diety bezglutenowej  są: choroba Dühringa, nazywana również postacią skórną celiakii; nietolerancja glutenu, a także alergia na gluten. W każdym z tych schorzeń wymagane jest przeprowadzenie odpowiedniej diagnostyki.

Charakterystyka produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe charakteryzują się niższą zawartością błonnik pokarmowego w porównaniu do zbóż glutenowych. Dlatego warto wzbogacić swoja dietę również w produkty, inne niż zbożowe, o wysokiej zawartości włókna pokarmowego tj. świeże warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i pestki, a także nasiona np. siemię lniane. Produkty te dostarczą również innych ważnych składników- witamin, składników mineralnych, których ilość może być niższa w diecie bezglutenowej.

Czy dieta bezglutenowa jest bardziej korzystna dla zdrowia niż tradycyjna?

Dla osób z wymienionymi wcześniej schorzeniami z pewnością tak, ponieważ jest ona jedynym sposobem leczenia. Dla osób zdrowych, które stosują ją ze względu na panującą modę, czy w celu redukcji masy ciała niestety nie, ponieważ w okresie redukcji masy ciała ważny jest przede wszystkim deficyt energetyczny, a nie jedynie eliminacja jednego składnika diety.

Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, wykluczając ze swojej diety produkty naturalnie zawierające gluten i nie zastępując ich innymi wartościowymi  narażamy się na niedobór wielu składników odżywczych- m.in. witamin, składników mineralnych, czy błonnika pokarmowego. Dla wielu osób stosujących tę dietę, jest ona bezglutenowa jedynie z nazwy, ponieważ eliminują oni najpowszechniejsze naturalne źródła glutenu czyli pszenice, jęczmień, żyto i owies nie eliminując jednak innych produktów, do których gluten został dodany w procesach przetwarzania.

W przypadku osób eliminujących podstawowe źródła glutenu z powodu innego niż wskazanie lekarskie, często obserwuje się efekt placebo- osoby te zwyczajnie zaczynają zwracać większa uwagę na spożywane produkty, ich odżywianie jest bardziej świadome, przez co odczuwają poprawę samopoczucia.

Stosując dietę bezglutenową warto pamiętać, że może być ona dietą ratującą zdrowie, jednak w przypadku nieodpowiedniego zbilansowania może być dietą niedoborową. Stosując  tę dietę należy wprowadzić niskoprzetworzone produkty bezglutenowe cechujące się wysoką wartością odżywczą np. kaszę jaglaną, gryczaną, komosę ryżową, pamiętając przy tym o odpowiednim spożyciu warzyw, owoców, dobrej jakości źródeł białka i tłuszczu. Dieta powinna być różnorodna, składającą się z produktów niskoprzetwoworznych, opierająca się na zasadach racjonalnego żywienia.

Sałatka z kaszy jaglanej z sezonowymi warzywami i pietruszkowym dressingiem

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki komosy ryżowej
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • garść świeżego szpinaku
  • 4 szparagi
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • szczypiorek
  • 1 łyżka pestek dyni

Dressing:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemy ok. 40-50 minut. Możemy wybrać  ciecierzycę w słoiku, jednak przed spożyciem przepłuczmy ją dokładnie. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ze szparagów pozbywamy się zdrewniałych końcówek, gotujemy 8 minut we wrzątku, studzimy i kroimy w plasterki. Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.

Dressing: czosnek przeciskamy przez praskę, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy wszystko razem ze zblendowaną natką pietruszki i oliwą.

Wszystkie składniki mieszamy, polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy pestkami dyni.